a márki vegytisztító-mosoda története

patyolat vállalat - 1975

A szocializmus és ötéves tervek időszakában Magyarország egyik legnagyobb állami tulajdonú szolgáltató vállalatának, a Fővárosi Patyolat Vállalatnak gyorstisztító szalonjaként kezdte meg működését elődünk Csongrád város Fő utcáján, egy 1975-ben a kor technológiai szintjén korszerű, újjonnan épült szolgáltatóházban. Elsősorban a lakosság felsőruházati tisztítási és bérágynemű igényeire fókuszált szolgáltatásaiban. A több évtizedes tervgazdálkodás és keresleti oldalon a háztartások gépesítettségének felgyorsulása következtében az 1980-as években az óriásvállalatnak komoly üzemeltetési problémái merültek fel. Az évtized végére bevonták a teljes országos hálózatot a privatizációs eljárásba.

fejlődés 2000 után

Az 1990-es évek vége üzleti sikereket hozott vállalkozásunknak, az alapítók megtapasztalták jó üzleti érzékük, kitartó munkájuk és szakértelmük eredményét, amely visszaköszönt a pénzügyi mutatókban is. A 21. század első éveiben szolgáltatási körünk kibővült bőrtisztítással és bőrfestéssel, amelyhez a Suede Life prémium osztrák márkával léptünk partnerségre. Több lakossági átvevőhelyet is nyitottunk a térségben, emellett növekvő igény mutatkozott a rendszerváltás után piacra lépő nemzetközi cégek részéről tisztítási szolgáltatásunk rendszeres igénybevételére. A gazdasági fellendülés mellett változás állt be a cégstruktúrában: az alapítók útjai elváltak, Márki Károly egyedül folytatta mosodánk vezetését.

válságok és fejlesztések

A generációváltást követően számos égető probléma került előtérbe mosodánk működését illetően. Mindenekelőtt az 1975-ben épült szolgáltatóház infrastruktúrája igényelt komoly fejlesztést, amelybe az új vezetés 2020-ban, az Európai Unió által biztosított energetikai pályázati forrásokra alapozva belevágott. A GINOP-4.1.4-19-2020-03310 azonosító számú, A Márki Vegytisztító-Mosoda épületenergetikai fejlesztése című projekt megvalósítása 2021.11.04-én indult és 2022.08.30-án fizikailag befejezésre került. A projekt összes elszámolható költsége 9,54 millió Ft volt, 55 %-os támogatás intenzitással 5,25 millió Ft támogatásban részesült vállalkozásunk. 93 m2 modern, 7 légkamrás műnyag nyílászáró került beépítésre, épületgépészeti oldalon pedig zárt égésterű kondenzációs kazánt, új csőhálózatot és radiátorokat valamint 800 literes külső HMV tartályt alakítottunk ki.

Az épület mellett a folyamatokban és a technológiában is fejlődnünk kellett, hiszen csapatunkat és a vezetést több mint 200 km választja el egymástól. Számos mobileszközt és segítségükkel digitális megoldásokat vezettünk be napi munkánkba. Az új vezetés minden törekvése ellenére a 2020-tól kezdődő időszak megkerülhetetlen kérdőjeleket tartogatott számunkra: a koronavírus járvány elvitte forgalmunk 50-60%-át és radikális változásokat hozott a piacainkon, keresletünk szerkezete teljesen megváltozott. Ezt követte a geopolitikai konfliktusok következtében világszinten kialakult energiaválság, amely a napi működésünkben támasztott hatalmas kihívásokat a 600-1500%-os mértékű energiaköltség növekmények folytán. Ezek az évek teljes mértékben új pályára állították mosodánkat, amely víziónkhoz híven újgenerációs családi mosodává kíván válni, megőrizve eközben az alapítók küldetéstudatát és alapértékeit.

privatizáció - 1991

1988-ban a Szegedi Patyolat vegyész végzettségű 29 éves technológus munkatársa, Márkiné Balog Anikó elvállalta a csongrádi szalon üzemeltetését 3 éves szerződéssel. A Szegeden élő család két kislányukkal Csongrádra költözött. A gazdaságilag viszontagságos üzemeltetési időszak után 1991-ben az ÁVÜ privatizációs eljárásban árverésre bocsátotta a szalont. Időközben a pedagógus családfő, Márki Károly öröklött betegsége miatt szívműtéten esett át, majd felépülése után megpályázta az üzlethelyiség üzemeltetésének jogát, melyet elnyert. Így született meg családi mosodánk, amelynek alapítói házaspárként elsőgenerációs magyar vállalkozók voltak, akik a vadkapitalizmus hétköznapjaiban edződtek.

generációváltás - 2016

A 2000-es évek növekedési fázisa a 2008-as gazdasági válsággal ért véget, amely komoly kihívás elé állította mosodánkat. 2010 után átvevő üzleteinkből már csak a kiskunfélegyházi maradt meg, illetve környezetvédelmi-technológiai fejlesztés végrehajtása vált szükségessé. A talpraállás időszakában egyre nagyobb kereslet mutatkozott a turisztikai szereplők és gyártó cégek részéről szolgáltatásaink iránt. Sajnos a 2010-es éra második felének prosperáló éveit félbeszakította a kényszerű generációváltás: 2016-ban hirtelen szívmegállás következtében Márki Károly alapítónk elhunyt. A Márki Vegytisztító-Mosodát megörökölték felnőtt gyermekei, akik Budapesten, Debrecenben és külföldön élnek. Közös elhatározásból tovább működtették a családi mosodát, amelynek vezetését fiai születését követően 2019-ben az alapító közgazdász végzettségű, legidősebb lány gyermeke, Svantner-Márki M. Réka vette át.

tiszta ruha. tiszta munka.

A Márki Vegytisztító-Mosoda nekünk egy családi történet. Vállalkozás és család fejlődését, szoros kapcsolatát jelenti, példamutatást és kreativitást. Bár történetünk a magyar gazdaság tengerében csak egy csepp, de általa olyan értékeket képviselünk, amelyre méltán mondhatjuk: tiszta.